Дора Янкова: Ветото бе  начало на президентската кампания на Плевнелиев и игра на управляващите

Май 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 748

Сега се появяват играчите и тенденциите

 „Зад ветото на държавния глава прозира началото на президентската битка, която се активира в последните седмици. Сега се появяват играчите и тенденциите, в които всеки си търси нишата.  Започна президентската кампания”.  Това заяви в ефира на радио „Фокус” народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова. По думите й за да наложи вето само на чл. 14 от Изборния кодекс Плевнелиев или е бил подведен или е повлияло развиването на очакванията му да бъде кандидатиран за следващ мандат и сега се търси подкрепа от българите в чужбина.Според нея не е било коректно ветото на държавният глава да засяга само един член. „Ако погледнем закона в неговата цялост и го съотнесем към българската Конституция има много неща, по които той би могъл да се произнесе”, каза още тя.

          Янкова заяви, че ветото е било игра на управляващите. Тя подчерта, че ясно се вижда как малките партии се опитват да излязат напред, за да си запазят електората, а след това се демонстрира единство. Депутатът от левицата коментира, че ГЕРБ и другите партии от управляващото мнозинство са дали възможност на ПФ да играе на своя политически терен и въпреки срещите на Борисов с българите в чужбина и заявките му, накрая ветото е било отхвърлено. „Ако президентът е решил да сезира КС, той би могъл да го направи по-скоро в други части на закона, като тази  за задължителното гласуване”, заяви тя и допълни, че той не е предприел действия спрямо други членове на ИК, за да не си навлича противници преди кампанията си.

Настоящият Изборен кодекс ще позволи изборите да продължат да се провеждат по гербаджийски  

              Янкова бе категорична, че в настоящия си вариант Изборният кодекс няма да подобри изборния процес, ще даде възможност за манипулиране на изборите и те да продължават да се провеждат по гербаджийски.